مقالات

شیوع و حساسیت ضدمیکروبی سالمونلا و شیگلا spp. در میان کودکان مبتلا به گاستروانتریت در یک بیمارستان مرجع ایرانی

چکیده
مقدمه
گاستروانتریت یکی از علل اصلی بیماری در جهان، به خصوص در کشورهای در حال توسعه است. عفونت های سالمونلا و شیگلا مشکلات عمومی اصلی در کودکان در نظر گرفته می شوند. هدف از انجام این مطالعه بررسی شیوع و حساسیت ضد میکروبی سالمونلا و شیگلا spp. در بین کودکان مبتلا به گاستروانتریت در یک بیمارستان مرجع ایرانی بوده است.
روش ها
در طول مدت آپریل 2013 تا آپریل 2014 ، کلیه اطلاعات پزشکی ثبت شده بیماران مبتلا به گاستروانتریت پذیرش شده در یک مرکز طبی کودکان بررسی شد. کشت های مدفوع مثبت کودکان ارزیابی شدند و فراوانی سالمونلا و شیگلا spp. و حساسیت ضد میکروبی انها بررسی شد.

نتایج
در این مطالعه، 676 بیمار با میانگین سنی 24.94 ماه وارد شدند. 84 (42%) سالمونلا spp. ، 85 (40%) شیگلا spp. ، 33 (16%) اشرشیا کلای، 5 (2%) کاندیدا آلبیکنز از 211 کشت مثبت مدفوع جدا شدند. در میان 85 نمونه شیگلا spp. ، شیگلا سونئی، فلکسنری و دیگر شیگلاهای spp. به ترتیب 39 (46%)، 36 (42%) و 10 (12%) نمونه ها را تشکیل می دادند. درمیان 88 نمونه سالمونلا spp. 36 (41%) سالمونلا سروگروپ D ، 26 (30%) سالمونلا سروگروپ B ، 20 (23%) سالمونلا سروگروپ B ، و 6 (7%) نمونه سالمونلا SPP. بودند.
38 درصد از سالمونلا سروگروپ B مقاوم به نالیدیکسیک اسید بودند، در حالیکه مقاومت بالاتری به نالیدیکسیک اسید در سالمونلا سروگروپ B و سالمونلا سروگروپ D گزارش شد. فراوانی بالاتر مقاومت آمپی سیلین در شیگلا spp. نسبت به سالمونلا spp. دیده شد. فراوانی بالای مقاومت سفوتاکسیم در شیگلا سونئی و فلکسنری (به ترتیب 77% و 56%) گزارش شد، درحالیکه بیش از 90 درصد سالمونلا سروگروپ B، C و D به این آنتی بیوتیک حساس بودند.
نتیجه گیری
در کل، شیگلا و سروگروپ های سالمونلا می توانند به عنوان عوامل مهم اتیولوژیک اسهال حاد درکودکان در نظر گرفته شوند. از آنجاییکه شیوع مقاومت آنتی بیوتیکی در سال های اخیر در ایران رو به رشد است، مطالعات بیشتر پیرامون الگوی حساسیت ضد میکروبی و مکانیسم های مقاومت آنتی بیوتیکی در این گونه ها به شدت توصیه می شود.

author-avatar

درباره مرکز تحقیقات بیماری های عفونی کودکان

بخش عفوني بيمارستان مركز طبي كودكان از شناخته شده ترين مراكز معتبر علمي- آموزشي در ايران است كه در سال 1347 تاسيس شد. اين مركز با بهره گيري از اساتيد مجرب بر حسب نياز جامعه اسلامي علاوه بر خدمات آموزشي و درماني در زمينه فعايتهاي پژوهشي نيز فعال بوده است. از آنجا كه بخش عفوني علاوه بر آموزش دانشجويان پزشكي و دستيار تخصصي كودكان دستيار فوق تخصصي عفوني را انجام مي دهد وجود آزمايشگاه تحقيقاتي كامل و كار آمد براي ارايه سرويسهاي تخصصي و فوق تخصصي به بيماران و همچنين جايگاهي براي انجام مطالعات پژوهشي در قالب پايان نامه و يا ساير موارد پژوهشي لازم و ضروري به نظر مي رسيد تا اينكه با سعي و تلاش بنيانگذاران اوليه از جمله مرحوم استاد دكتر احمد سيادتي و ادامه مسير توسط نيروهاي مجرب تازه نفس فضا و امكانات لازم و همچنين وسايل و مواد آزمايشگاهي مختلف با بودجه هاي دولتي و كمكهاي مردمي فراهم شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *