مقالات

شیوع عفونت همزمان به سل / HIV در ایران: بررسی سیستماتیک و متاآنالیز.

شیوع عفونت همزمان به سل / HIV در ایران: بررسی سیستماتیک و متاآنالیز.

چکیده

مقدمه: آلودگی به عفونت همزمان سل / HIV  یک تهدید نوظهور برای سلامت عمومی  در جهان است. اگرچه مطالعات متعددی شیوع ابتلا به عفونت  همزمان TB / HIV در ایران را مورد بررسی قرار داده است ، نتایج حاصل متناقض است. بررسی سیستماتیک و متاآنالیز کنونی برای برآورد شیوع کلی عفونت  همزمان TB / HIV  در ایران طراحی شده است.

روش انجام: بانک اطلاعاتی الکترونیکی ، از جمله MEDLINE (از طریق PubMed) ، SCOPUS ، SID و Mag Iran (دو موتور جستجوی علمی فارسی) تا 28 فروردین 1396 جستجو شدند. از مدل اثر تصادفی برای برآورد شیوع عفونت  همزمان TB / HIV استفاده شده است. ناهمگنی با تجزیه و تحلیل زیر گروه مورد بررسی قرار گرفت.

یافته ها: چهل و هشت مقاله معیارهای ورود به مطالعه ما را داشتند ، درمجموع 21388 نفر. متاآنالیز نشان می دهد که شیوع آلودگی به سل / HIV در ایران 14٪ بوده است (فاصله اطمینان 95٪  و CI:12-15٪). براساس متاآنالیز 5 زیر گروه ، شیوع آلودگی  همزمان به ویروس TB / HIV در زیر گروه با مصرف کنندگان بالای داروی داخل وریدی [27%, 95% وCI: 20-35%] ، در استانهای مرزی ایران [17%, 95%و CI: 13-21%]، در زیر گروه با سل ریوی ≥ 20% [22%, 95% CI: 17-27%] ، در بیماران <40 سال سن[25%, 95 CI: 19-31%]به طور قابل توجهی بالاتر بود. از نظر شیوع آلودگی هزمان در میان مطالعات کم و با کیفیت تفاوت معنی داری مشاهده نشد. سل ریوی نوع غالب سل در بیماران آلوده بود [77%, 95%, CI: 71 to 84%].

نتیجه گیری: مطالعه ما نشان می دهد که شیوع کلی عفونت همزمان TB / HIV در ایران 14٪ [95٪ CI: 12-15٪] بود ، که میزان بالایی بود. برخی از عواملی مانند استفاده از داروهای داخل وریدی ، زندگی در استان های مرزی ایران ، ابتلا به PTB و سن بالای 40 سال در شیوع عفونت مشترک تأثیر داشته است. نتایج حاکی از نیاز به برنامه نظارت بر HIV در بیماران مبتلا به سل و غربالگری بیماران مبتلا به HIV مثبت برای تشخیص و درمان سل است. مطالعات گسترده دیگری در مورد شیوع این عفونت در کلیه استانهای ایران مورد نیاز است.

 

author-avatar

درباره مرکز تحقیقات بیماری های عفونی کودکان

بخش عفوني بيمارستان مركز طبي كودكان از شناخته شده ترين مراكز معتبر علمي- آموزشي در ايران است كه در سال 1347 تاسيس شد. اين مركز با بهره گيري از اساتيد مجرب بر حسب نياز جامعه اسلامي علاوه بر خدمات آموزشي و درماني در زمينه فعايتهاي پژوهشي نيز فعال بوده است. از آنجا كه بخش عفوني علاوه بر آموزش دانشجويان پزشكي و دستيار تخصصي كودكان دستيار فوق تخصصي عفوني را انجام مي دهد وجود آزمايشگاه تحقيقاتي كامل و كار آمد براي ارايه سرويسهاي تخصصي و فوق تخصصي به بيماران و همچنين جايگاهي براي انجام مطالعات پژوهشي در قالب پايان نامه و يا ساير موارد پژوهشي لازم و ضروري به نظر مي رسيد تا اينكه با سعي و تلاش بنيانگذاران اوليه از جمله مرحوم استاد دكتر احمد سيادتي و ادامه مسير توسط نيروهاي مجرب تازه نفس فضا و امكانات لازم و همچنين وسايل و مواد آزمايشگاهي مختلف با بودجه هاي دولتي و كمكهاي مردمي فراهم شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *